IV. Uluslararası Antalya Mimarlık Bienali (IABA)

Ağu 31, 2017

Ağustos-Ekim 2017 Antalya, Türkiye

Alve0sis, Nilüfer Kozikoğlu’nun malzeme ve strüktür üzerine araştırmaları ile kurduğu aynı zamanda tasarım üretimi yapan Urban Atölye’de yürütülen boşluklu ve çok kollu ağyapılar üzerimne materyal ve süreç geliştirme üzerine bir araştırma.

Alveosis-Animat; bu araştırmanın bir versiyonu olarak Antalya Mimarlık Bienali için üretilerek Karalioğlu Parkında dev bir yaratığın kemiklerini ya da dev bir kök gibi algılanan yerleştirmesi. Antalya Antalya Mimarlık Bienali bu edisyonu “süreklilik” teması altında mimar Alişan Çırakoğlu küratörlüğünde, yerleştirme is bienal kapsamında deneysel mimarlık işleri başlığında mimar Ebru Erdönmez Dinçer yürütücülüğünde gerçekleşti. Deneysel Mimarlık İşleri – Bienalin ana sergisi, mimarların deneysel çalışmalarını kent içinde halkın birebir temas edeceği noktalarda sergilenerek mimarlık tartışmalarını gündeme getirmektedir,

Alveosis-Animat ismi boşluklarında ayrıca barındırdığı canlıdan alıyor. Tübüler boşluklarında ahşap talaş dolgunun yanısıra yeralan misel kolonisi, uygun nem ve sıcaklıkta çoğalarak yaşamını sürdürebilir.

AlveOsis boşluklu, hücresel anlamında ki alveolur kelimesinden türetildi hücresel yapının oluşumuna hallerine vurgu yapan bir isim.
Fibrobeton işbirliği ile gerçekleştirilen yerleştirme kumaş patronlara aktarılan form gerilerek kalıp olarak kullanılıyor üzerine lif katkılı beton püskürtülerek imal ediliyor. Kumaş bütünün içinde kalan çift yıkanmış organik keten, sökülen değil iç gömlek niteliğinde. Yerleştirmenin yapısal özelliklerinin yanısıra boşluklu ve süreklilik sağlayan ağ yapısının içine mantar miseli ile karışık talaş kitleri doldurulmuştur. Çalışmanın, süreç içerisinde yaşayan diğer organizmalarla uyumu bugün biyofilik tasarım diye özetlenen canlılarla cansızları birlikte ortak varlık sürekliliği üzerine bir araştırmayı mimarlık izleyenlerine sunuyor.

Alveosis Animat Jumpcut
Alveosis Animat SingleShot
Alveosis Process